Eklerki, Deser

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Eklerki - przepis doskonały

 

Składniki

·         10 sztuk

·          

·         Ciasto ptysiowe:

·          

·         150 ml wody

·          

·         70 g masła

·          

·         90 g przesianej mąki

·          

·         2 jaja

·          

·          

·         Masa:

·          

·         2 jajka

·          

·         4 łyżki cukru

·          

·         2 łyżki maki kukurydzianej

·          

·         300 ml mleka

·          

·         1/4 łyżeczki esencji waniliowej

·          

·          

·         Lukier:

·          

·         2 łyżki masła

·          

·         1 łyżka mleka

·          

·         1 łyżka kakao

·          

·         100 g cukru pudru

Sposób przygotowania

1.       1

Posmarować blachę do pieczenia. Wlać wodę do rondelka, wrzucić masło i gotować na małym ogniu, aż się roztopi. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć rondel z ognia, wsypać mąkę i ubijać drewnianą łyżką aż ciasto będzie odchodziło od brzegów rondla. Odstawić by przestygło, stopniowo dodawać jajka i ubijać na gładką masę. Przełożyć ciasto ptysiowe do dużego woreczka z nakładką o średnicy ok 1 cm.

2.       2

Blachę skropić wodą, wycisnąć 10 eklerek o długości 7,5 cm pozostawiając miejsce do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st C przez 30 minut, aż będę kruche i złociste. Wyjąć z piekarnika i ostrym nożem nakłuć każde ciastko. Wystudzić na kratce.

3.       3

Przygotować krem: w misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, wsypać mąkę kukurydzianą i wymieszać. W rondlu podgrzać mleko prawie do wrzenia i wlać do jajek. Przełożyć masę do rondla. Gotować na małym ogniu, mieszając aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać esencję waniliową. Przykryć pergaminem i wystudzić.

4.       4

Przygotować lukier: roztopić w rondlu masło z mlekiem. Zdjąć z ognia, wsypać kakao i cukier, wymieszać.

5.       5

Przekroić eklerki i nałożyć krem. Posmarować lukrem.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • dietanamase.keep.pl