Ekspres do kawy 13z014 - instrukcja obsługi, INSTRUKCJE obsługi

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
PL
2–10
Instrukcja użytkowania
EKSPRES DO KAWY
ZELMER Typ 13Z014
CZ
11–18
SK
19–26
HU
27–34
RO
35–43
Návod k obsluze
ESPRESSO
ZELMER Typ 13Z014
Návod na použitie
KÁVOVAR
ZELMER Typ 13Z014
Kezelési utasítás
PRESSZÓ KÁVÉFŐZŐ
ZELMER Típus 13Z014
Instrucţiuni de folosire
ESPRESSO DE CAFEA
ZELMER Tip 13Z014
RU
44–51
BG
52–59
UA
60–67
EN
68–75
Инструкция по
эксплуатации
КОФЕМАШИНА
ZELMER Тип 13Z014
Инструкция за
експлоатация
ЕСПРЕСО-МАШИНАТА
ZELMER Тип 13Z014
Інструкція з експлуатації
ЕСПРЕСО – КАВОВАРКА
ZELMER Тип 13Z014
User manual
ESPRESSO MACHINE
ZELMER Type 13Z014
Szanowni Klienci!
Prosimy o uważne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Szczególną
uwagę należy poświęcić wskazówkom bezpieczeństwa. Instrukcję obsługi
prosimy zachować, aby można było korzystać z niej również w trakcie póź-
niejszego użytkowania wyrobu.
Importer/producent nie odpowiada za ewentualne szkody spowodo-
wane zastosowaniem urządzenia niezgodnym z jego przeznaczeniem
lub niewłaściwą jego obsługą.
Importer/producent zastrzega sobie prawo modyikacji wyrobu w każ-
dej chwili, bez wcześniejszego powiadamiania, w celu dostosowania
do przepisów prawnych, norm, dyrektyw albo z przyczyn konstruk-
cyjnych, handlowych, estetycznych i innych.
PL
DANE TECHNICZNE
Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej wyrobu.
Moc urządzenia: 1250 W przy 230 V.
Pojemność zbiornika na wodę: 1,2 l.
Ekspres jest urządzeniem klasy I, wyposażonym w przewód przyłączenio-
wy z żyłą ochronną i wtyczkę ze stykiem ochronnym.
Ekspres spełnia wymagania obowiązujących norm.
Urządzenie jest zgodne z wymaganiami dyrektyw:
− Urządzenie elektryczne niskonapięciowe (LVD) – 2006/95/EC
− Kompatybilność elektromagnetyczna (EMC) – 2004/108/EC
Wyrób oznaczono znakiem CE na tabliczce znamionowej.
Deklaracja zgodności CE znajduje się na stronach www.zelmer.pl.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
PODCZAS UŻYTKOWANIA EKSPRESU DO KAWY
Przeczytaj uważnie i zachowaj niniejszą instrukcję obsługi dostarczoną

O EKSPRESIE DO KAWY
Ekspres zaparza kawę o wysokich walorach smakowych i aromacie, ponie-
waż zapewniona jest właściwa temperatura wody do zaparzania 92–94°C.
Ekspres został tak zaprojektowany, aby możliwa była obserwacja jego goto-
wości do zaparzania kawy lub wytwarzania pary do spieniania mleka.
razem z urządzeniem.
Zawsze umieszczaj urządzenie na płaskiej, równej powierzchni.


Nie używaj ekspresu bez wody w zbiorniku. Zbiornik napełniaj jedynie
czystą i zimną wodą. Przestrzegaj maksymalnej pojemności zbiornika,
która wynosi 1,2l.
Nigdy nie usuwaj uchwytu sitka podczas parzenia kawy ani też podczas

pobierania wrzątku, ponieważ urządzenie znajduje się pod ciśnieniem.
Usunięcie uchwytu sitka podczas tych czynności może doprowadzić do
poparzenia lub zranienia.
Dysza pary staje się bardzo gorąca podczas spieniania mleka i prze-

pływu wody. Może to spowodować oparzenia w przypadku kontaktu,
dlatego też należy unikać jakiegokolwiek bezpośredniego kontaktu
z dyszą pary.
Zawsze przed czyszczeniem ekspresu do kawy a także w razie poja-

wienia się problemów podczas procesu zaparzania kawy, wyłącz eks-
pres i wyciągnij wtyczkę z gniazdka.
Nie dopuszczaj do kontaktu przewodu przyłączeniowego z gorącymi

częściami ekspresu do kawy, włączając dyszę pary.
Nie umieszczaj rąk bezpośrednio pod strumieniem pary, gorącej wody lub

nalewanej kawy, ponieważ może to prowadzić do oparzenia lub zranienia.
Zawsze wyłączaj zasilanie (przycisk

) przed włożeniem lub wycią-
gnięciem wtyczki z gniazdka. Wtyczkę nie należy wyciągać z gniazdka
ciągnąc za przewód zasilający – chwytaj za samą wtyczkę.
Zawsze wyłączaj zasilanie i wyciągaj wtyczkę, kiedy urządzenie nie bę-

dzie używane przez dłuższy czas oraz przed czyszczeniem.
Nie używaj ekspresu z przedłużaczem, chyba że przedłużacz został

sprawdzony przez wykwaliikowanego technika lub pracownika serwisu.
Urządzenie zawsze powinno być podłączone do gniazdka sieci elek-

trycznej (jedynie prądu przemiennego) wyposażonego w kołek ochronny
i o napięciu zgodnym z podanym na tabliczce znamionowej urządzenia.
Nie używaj ekspresu do celów innych niż zgodnie z jego przeznacze-


niem opisanym w instrukcji użytkowania.
Nie umieszczaj urządzenia blisko źródła ciepła, płomienia, elektryczne-
OPIS URZĄDZENIA
A. Zbiornik na wodę o pojemności 1,2l
Wyjmowany zbiornik na wodę w celu ułatwienia napełniania, wyjmo-
wany do góry.
B. Przycisk (przełącznik) gorąca woda/para
C. Dysza pary
D. Nasadka do spieniania mleka
Gumowa nasadka została zaprojektowana tak, aby ułatwiać sporzą-
dzanie zwartej, gęstej pianki z mleka w ciągu kilku sekund.
Używaj
jej zawsze do spieniania mleka.
E. Uchwyt sitka
F. Blokada sitka
Jest bardzo pomocna podczas wysypywania zuzytej kawy ze sitka.
Podtrzymuje ona bowiem sitko w uchwycie przy odwracaniu.
G. Miarka z ubijakiem
H. Sitko na 1 iliżankę, sitko na 2 iliżanki
I. Tacka ociekowa
Może być wyjmowana w celu łatwiejszego oczyszczenia.
J. Kratka przelewowa
Może być wyjmowana w celu łatwiejszego oczyszczenia.
K. Pokrętło regulatora
Obrót w lewo –
espresso
z głowicy, obrót w prawo –
gorąca woda
lub
para
z dyszy.
L. Lampka włącz/wyłącz
M. Przycisk (wyłącznik) włącz/wyłącz
N. Lampka stanu gotowości
Zwróć uwagę, że podczas normalnej pracy tacka ociekowa
(I)
będzie
się napełniać wodą. Sprawdzaj ją regularnie i w razie konieczności
opróżniaj, aby uniknąć przelania.
go elementu grzewczego lub na gorącym piekarniku. Nie umieszczaj
na żadnym innym urządzeniu.
Nie pozwalaj, aby przewód zasilający urządzenia zwisał ponad krawę-

dzią stołu lub półki, lub dotykał gorącej powierzchni.
Nie używaj urządzenia elektrycznego z widocznymi uszkodzeniami,

uszkodzonym przewodem zasilającym, po upadku urządzenia lub
uszkodzenia go w inny sposób. Jeżeli zachodzi przypuszczenie, że
urządzenie jest uszkodzone to sprawdzenia, naprawy, regulacji urzą-
dzenia może dokonać jedynie przeszkolony personel autoryzowanego
punktu serwisowego.
Nie zanurzaj urządzenia w wodzie lub żadnym innym płynie.


Jeżeli przewód zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu, to powi-
nien on być wymieniony u wytwórcy lub w specjalistycznym zakładzie
naprawczym albo przez wykwaliikowaną osobę w celu uniknięcia za-
grożenia.
Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby

(w tym dzieci) o ograniczonej zdolności izycznej, czuciowej lub psy-
chicznej, lub osoby nie mające doświadczenia lub znajomości sprzętu,
chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytko-
wania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpie-
czeństwo.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.

Należy upewnić się, że powyższe wskazówki zostały zrozumiane.
2
OBSŁUGA PULPITU STERUJĄCEGO
Przycisk włącz/wyłącz
(M)
Włącz ekspres do kawy naciskając przycisk
(M)
. Lampka sygnalizacyj-
na
(L)
zaświeci się na czerwono, natomiast lampka stanu gotowości
(N)
zacznie migać.
Uwaga
: Przed włączeniem ekspresu do kawy upewnij się, czy pokrętło
regulatora
(K)
znajduje się w położeniu
0
(wyłączony).
Kiedy ekspres do kawy jest gotowy do pracy, lampka stanu gotowości
(N)
zgaśnie.
Uwaga
: Pamiętaj, że jeżeli lampka stanu gotowości
(N)
miga, oznacza to,
że ekspres do kawy nie osiągnął właściwej temperatury pracy.
W celu wyłączenia ekspresu wystarczy nacisnąć przycisk
(M)
.
Uwaga:
Pod dyszę pary
(C)
podstaw odpowiednie naczynie.
Aby otrzymać
gorącą wodę/wrzątek
, obróć pokrętło regulatora
(K)
w kie-
runku zgodnym do ruchu wskazówek zegara do pozycji . Podczas tego
procesu świeci się lampka stanu gotowości
(N).
Aby wyłączyć nalewanie
gorącej wody/wrzątku
ustaw pokrętło ponownie
w położeniu
0
.
ESPRESSO
Kiedy ekspres jest włączony – wciśnięty przycisk
(M)
(świeci się lampka
włącz/wyłącz
(L)
), a przycisk gorąca woda/para
(B)
jest w pozycji
„wyciśnięty” (lampka stanu gotowości
(N)
nie świeci) – urządzenie
znajduje się w trybie
espresso
.
Jeżeli wcześniej używano funkcji
para
, ustaw przycisk gorąca woda/para
(B)
w położeniu „wyciśnięty” . Z chwilą uzyskania odpowiedniej
temperatury przez ekspres przestanie migać i zgaśnie lampka stanu goto-
wości
(N)
. Ekspres jest gotowy do zaparzania kawy.
Uwaga:
Pod głowicę zaparzania podstaw iliżankę/iliżanki.
Aby zaparzyć
espresso
(włączenie pompki), obróć pokrętło regulatora
(K)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara do pozycji . Pod-
czas tego procesu świeci się lampka stanu gotowości
(N)
.
Aby wyłączyć pompkę (zatrzymać proces parzenia/nalewania kawy),
ustaw pokrętło ponownie w położeniu
0
.
PARA
Kiedy ekspres jest włączony – wciśnięty przycisk
(M)
(świeci się lampka
włącz/wyłącz
(L)
), a przycisk gorąca woda/para
(B)
jest w pozycji
„wciśnięty” (lampka stanu gotowości
(N)
nie świeci) – urządzenie
znajduje się w trybie
para
.
Jeżeli wcześniej używano funkcji
espresso
lub
gorąca woda
, ustaw przy-
cisk gorąca woda/para
(B)
w położeniu „wciśnięty” . Z chwilą uzy-
skania odpowiedniej temperatury przez ekspres przestanie migać i zgaśnie
lampka stanu gotowości
(N)
. Ekspres jest gotowy do funkcji pary.
Aby rozpocząć dozowanie
pary
obróć pokrętło regulatora
(K)
w kierunku
zgodnym do ruchu wskazówek zegara do pozycji . Podczas tego proce-
su świeci się lampka stanu gotowości
(N).
Aby wyłączyć dozowanie
pary
ustaw pokrętło ponownie w położeniu
0
.
GORĄCA WODA/WRZĄTEK
Kiedy ekspres jest włączony – wciśnięty przycisk
(M)
(świeci się lampka
włącz/wyłącz
(L)
), a przycisk gorąca woda/para
(B)
jest w pozycji
„wyciśnięty” (lampka stanu gotowości
(N)
nie świeci) – urządzenie
znajduje się w trybie
gorąca woda
.
Jeżeli wcześniej używano funkcji
para
, ustaw przycisk gorąca woda/para
(B)
w położeniu „wyciśnięty” . Z chwilą uzyskania odpowiedniej
temperatury przez ekspres przestanie migać i zgaśnie lampka stanu goto-
wości
(N)
. Ekspres jest gotowy do pracy.
KRÓTKI PRZEWODNIK OBSŁUGI EKSPRESU DO KAWY
Poniższe rysunki mają na celu pomoc Państwu w użytkowaniu ekspresu.
Każdy z rysunków ma swój numer. W treści niniejszego podręcznika użyt-
kowania, będą odwołania do tychże rysunków, tak więc zostały one ponu-
merowane w celu łatwości i wygody ich użycia.
Na przykład
: Napełnij zbiornik na wodę
(1)
zimną wodą – nie mineralną.
Za każdym razem, kiedy zobaczą Państwo takie numery, proszę zapoznać
się z rysunkami.
Przygotowanie ekspresu do kawy – sporządzanie espresso
Napełnij zbiornik zimną wodą do znacz-
ka
MAX
.
Upewnij się, że pokrętło regulatora
(K)
znajduje się położeniu
0
. Podłącz prze-
wód zasilający do gniazdka sieciowego
prądu przemiennego 230V.
Naciśnij przycisk
(M)
, aby włączyć
ekspres do kawy. Zaświeci się lampka
włącz/wyłącz
(L)
. Zacznie migać lampka
stanu gotowości
(N)
.
Wybierz odpowiednie sitko na 1 iliżan-
kę lub na 2 iliżanki (zależnie od swoich
preferencji) i umieść metalowe sitko
(H)
w uchwycie sitka
(E)
.
WSKAZÓWKA:
Napełnij metalowe sitko
zmieloną kawą przy pomocy miarki (
G)
.
Ubij kawę lekko ubijakiem, tzn. płaską
częścią miarki
(G)
. Nie ubijaj kawy zbyt
mocno.
3
Oczyść pierścień uchwytu sitka
(E)
z nadmiaru kawy. Zapewni to prawid-
łowe zamocowanie uchwytu sitka
(E)
w głowicy do zaparzania.
Uwaga:
Espresso wymaga drob-
niej zmielonej kawy niż zwykłej kawy
ziarnistej.
Umieść uchwyt sitka
(E)
w głowicy (nie-
znacznie po lewej stronie).
Uwaga:
występy na uchwycie
(E)
muszą
się znaleźć w wybraniach w głowicy.
Obróć uchwyt sitka
(E)
w prawo, do oporu.
Ostrzeżenie:
Upewnij się, że uchwyt sitka
(E)
jest zamocowany w głowicy prawidłowo.
Jeżeli nie jesteś pewny, nie uruchamiaj urzą-
dzenia. Raczej wyjmij uchwyt sitka
(E)
i włóż
go ponownie w sposób opisany powyżej, aż
do jego prawidłowego umieszczenia.
Umieść jedną lub dwie iliżanki pod dwo-
ma wylotami uchwytu sitka
(E)
.
Obróć pokrętło regulatora
(K)
w lewo
w pozycję , jak tylko przestanie migać
i zgaśnie lampka stanu gotowości
(N)
. Je-
żeli kawa została odpowiednio zmielona
i prawidłowo ubita, to uzyskanie ciemnego
espresso z pianką „crema” na wierzchu,
nie powinno potrwać dłużej niż około 30
sekund. Podczas tego procesu świeci się
lampka stanu gotowości
(N).
Obróć pokrętło regulatora
(K)
ponownie
w prawo w pozycję
0
, aby zakończyć
proces parzenia kawy.
Spienianie mleka
Upewnij się, że pokrętło regulatora
(K)
znajduje się położeniu
0
i wciśnięty jest
przycisk
(M)
. Zgaszona lampka
(N)
informuje o stanie gotowości ekspresu.
Naciśnij przycisk gorąca woda/para
(B)
, aby ustawić ekspres do kawy w trybie
para
(pozycja ).
Przepłucz dyszę podstawiając pod dy-
szę
(C)
naczynie i obracając pokrętło
regulatora
(K)
do pozycji pary .
Wyłącz parę przez obrócenie pokrętła re-
gulacji
(K)
do pozycji
0
.
Napełnij mały dzbanek lub kubek ze
stali nierdzewnej w ilości 1/3 lub 1/2
pojemności świeżym, zimnym mlekiem
oraz nałóż na dyszę pary
(C)
nasadkę
do spieniania mleka
(D)
.
Uwaga:
METALOWA DYSZA PARY
MOŻE BYĆ GORĄCA.
Unieś dzbanek do zanurzenia dyszy pary
do 1/2 cm w mleku.
Ostrzeżenie:
PODCZAS SPIENIANIA,
DZBANEK/KUBEK STANIE SIĘ BARDZO
GORĄCY.
4
Obróć pokrętło regulatora
(K)
do pozycji
i wyreguluj przepływ pary tak (zanu-
rzając dyszę pary w mleku głębiej lub
płycej), aby uzyskać żądaną piankę.
Obróć pokrętło regulatora
(K)
do pozycji
0
,
aby zmniejszyć ciśnienie do chwili podwo-
jenia objętości mleka. Górną połowę bę-
dzie stanowić mleko spienione, a dolną
połowę mleko parowane.
Wskazówka:
Nałóż łyżeczką piankę do
iliżanek z kawą espresso. Dodaj mleko
w płynie. Cappuccino powinno składać
się z 1/3 kawy, 1/3 gorącego mleka i 1/3
pianki.
Gorąca woda/wrzątek
Upewnij się, że pokrętło regulatora
(K)
znajduje się położeniu
0
i wciśnięty jest
przycisk
(M)
. Zgaszona lampka
(N)
informuje o stanie gotowości ekspresu.
Sprawdź, aby przycisk gorąca woda/para
(B)
był w pozycji „wyciśnięty” .
Dzięki temu urządzenie znajduje się w try-
bie
gorąca woda/wrzątek
.
Umieść dyszę pary
(C)
wewnątrz kubka.
Ostrzeżenie:
PODCZAS NALEWANIA
DZBANEK/KUBEK STANIE SIĘ BAR-
DZO GORĄCY.
Obróć pokrętło regulatora
(K)
do pozycji .
Z dyszy pary
(C)
wypłynie gorąca woda.
Podczas tego procesu świeci się lampka
stanu gotowości
(N)
.
Kiedy uzyskasz wystarczającą ilość go-
rącej wody, obróć pokrętło regulatora
(K)
w pozycję
0
. Wyjmij iliżankę lub na-
czynie spod dyszy
(C)
.
Ostrzeżenie:
Kiedy zaparzanie jest
zakończone i pokrętło regulatora
(K)
znajdzie się w pozycji
0
to nadmiar pary
pod ciśnieniem może zostać zwolniony
do tacki ociekowej. Jest to normalne
zjawisko.
Czyszczenie
Usuń kratkę
(J)
i tackę ociekową
(I)
.
Oczyść te części w ciepłej wodzie z pły-
nem do mycia naczyń. Nie myj w zmy-
warce do naczyń. Może być to przyczy-
ną deformacji tych części.
Jeżeli wewnętrzna część pierścienia sit-
ka jest częściowo lub całkowicie pokryta
zmieloną kawą, oczyść ją przez przepusz-
czenie części lub całego zbiornika wody.
5
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • dietanamase.keep.pl