Eklery, kuchnia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]Eklery
Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto ptysiowe:
200 g maki,
100 g masla,
5 jaj,
250 ml wody,
sol.
Krem:
120 ml smietanki 30%,
2 zoltka,
120 g masla,
50 g cukru pudru,
1/2 laski wanilii,
50 ml lukru lub polewy czekoladowej, kakaowej lub morelowej.
1. Przygotowac ciasto: zagotowac wode z maslem i szczypta soli. Na wrzacy plyn
wsypac przesiana make i szybko ucierac na malym ogniu. Gdy ciasto bedzie
gladkie, lsniace i zacznie odstawac od scianek garnka, zdjac z ognia i lekko
ostudzic. Wbijac po jednym jaju, przez caly czas ucierajac, az ciasto zupelnie ostygnie.
2. Ciasto przelozyc do szprycy. Wyciskac podluzne eklery w duzych odstepach na
lekko posmarowana blache. Piec 15-20 min w ogrzanym piekarniku w temp.
180-200żC (przez pierwsze 10 min nie otwierac piekarnika).
3. Upieczone i ostudzone eklery przekroic wzdluz na pol. Gorne polowki pokryc
lukrem lub polewa.
4. Smietanke zagotowac z wanilia, po czym wanilie usunac. Zoltka utrzec z cukrem. Wlewac powoli do zoltek goraca smietanke i ucierac na parze, az masa
zgestnieje. Zdjac z ognia, przetrzec przez sito. Do masy dodac utarte na
piane maslo i wymieszac krem.
5. Polowki eklerow napelnic kremem i nakryc polowkami polukrowanymi.
- Do kremu mozna dodac: 100 g gorzkiej czekolady, 50 g czekolady w proszku i
50 g zmielonych migdalow, 1 lyzke kawy i 1 lyzke rumu, 70 g orzeszkow pistacjowych i 25 ml wisniowki.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 16.
Tematy
- Strona startowa
- Ekstra sałatka makaronowa, KUCHNIA
- Ekumenizm,
- Emocje i procesy emocjonalne, Anatomia
- Elektryczne gitary - Koniec, teksty piosenek + chwyty na gitarÄ™
- Elementary.1x04 720p.Patt, Elementary
- Ekspresowe ciasto ananasowo, Przepisy
- El%20Cumbanchero, ---NUTY---, SPANISH
- Einhard - ÂŻycie Karola Wielkiego (www.cuwroclaw.blogspot.com), Biblioteka Konesera
- El Topo - (1971) - (Alejandro Jodorowsky)(1), El Topo
- Elfen Lied - Episode 08, Anime
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- immortaliser.htw.pl