Egzamin Barmanski, drinki

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Egzamin Barmanski – Odpowiedzi

lWymień 5 marek wódekllWymień 3 marek ginówllWymień 3 marek tequilillWymień 3 marek rumullCo to jest  Blue CuracaollCo to jest KahluallCo to jest BaileysllCo to jest amaretollCo to jest jegermaisterllCo to jest KrupnikllCo to jest AngosturallCo to jest CamparillCo to jest PassollCo to jest MalibullJakie znasz rodzaje whiskyllZ czego robi się rumllCo to jest cogniac i 3 markillZ czego robi się CalvadosllCzym się różni Single Malt Whiskey od Blended Scotch Whiskyl

 

Odp.#1 : Grey Goose( francja) , Absolut, Finlandia, Stolichnaya, Skyy, Nemiroff, Belvedere, Wyborowa, Żołądkowa Gorzka Danzka… sam widzisz, że jest tego jeszcze trochę..

 

Odp.#2  : Seagram’s , Gordon’s , Bombay Sapphire  , Beefeater  , Gin Lubuski , Finsbury London Gin …

 

Odp.#3 : Sierra , Olmeca, El Toro , Sauza , Camino  , Jose Cuervo , Don Augustin

 

Odp.#4 : Bacardi , Capitan Morgan , Havana Club , Lamb’s Navy

 

Odp.#5 : Blue Curacao (czyt. Kurasau’) odmiana słodkiego likieru pomarańczowego Curaçao , Bardzo często używa się tego likieru do zabarwiania drinków

 

Odp.# 6 Kahlua słodki likier kawowy wytwarzany w Meksyku. Smak wyraźnie odmienny od innych likierów kawowych. Zawiera 20% alkoholu.

 

Odp.#7 Baileys irlandzki likier tworzony na bazie śmietanki i whiskey, z dodatkiem wanilii i kakao. Deklarowana przez producenta zawartość alkoholu to 17%

 

Odp.# 8 Amaretto napój alkoholowy wywodzący się z Włoch, o słodkim, lekko gorzkawym smaku. Jest to czerwonobursztynowy likier wytwarzany z użyciem migdałów lub czasem z pestek moreli, brzoskwiń, wiśni i innych.

 

Odp.#9 Jägermeister to likier ziołowo-korzenny z Niemiec. Ma słodko-gorzki smak. Zawiera 35% alkoholu.

 

Odp.# 10 Krupnik – słodki likier o miodowo-korzennym smaku, sporządzany na bazie staropolskiej receptury z XVII wieku.

 

Odp.#11 Angostura – gorzka wódka z Trynidadu i Tobago, zawierająca 23, 45 lub 48 proc. alkoholu o ciemnoczerwonej barwie. Jest też aromatyczną przyprawą, którą można dodawać do napojów mieszanych i różnych dań.

 

Odp.#12 Campari – gorzki alkohol (bitter) produkowany w Mediolanie. Posiada charakterystyczny smak (przypominający mocny pieprzowy aromat), który uzyskiwany jest dzięki skórce pomarańczy sewilijskiej i ziołom.

 

Odp.#13 Passoa – likier produkowany z soku owoców Maraku

 

Odp.#14 Malibu – likier kokosowy na bazie rumu, nazwa handlowa słodkiego napoju alkoholowego produkowanego z trzciny cukrowej z dodatkiem aromatu kokosowego.

 

Odp.#15 Blended Whisky ( mieszana) – Johnnie Walker, Ballantine’s, Chivas Regal, Black&White

Single Malt Whisky ; Glenfiddich, Bowmore, The Macallan

 

Odp.#16 Rum produkuje się z trzciny cukrowej a dokładniej z produktu ubocznego przy produkcji cukru z trzciny … czyli Melasy ( ciemnobrązowy, gęsty syrop o blisko 40 procentowej zawartości sacharozy.

 

Odp.#18 Calvados produkuje się z jabłek cydrowych

 

Odp.#19

Koniak (z franc. Cognac – nazwa miejscowości oraz okręgu we Francji) rodzaj alkoholu, najsłynniejszy winiak, którego technologia wytwarzania pozostała niezmienna od praktycznie 300 lat. Zawiera ok. 40-45% alkoholu. Na terenie Unii Europejskiej nazwa „Koniak”, a ściślej „Cognac” zastrzeżona jest wyłącznie dla trunku produkowanego w okolicach miasteczka Cognac, w regionie Charente, we Francji

 

Odp.#20

Single Malt Whisky – to whisky produkowana z jednej destylacji i z zbiorów z jednego roku ….

 

Blended to whisky tak produkowana aby co roku smakowała tak samo… to znaczy, specjalni kiperzy mieszają odpowiednie składniki aby efekt końcowy był niezmiennie taki sam…

 

Ps.

I to by było na tylę … w 94 % te pytania pojawiają się na Egzaminie Barmanskim z Teori , którego zdawalność jest 100%  . W imię zasady Klient nasz Pan!

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • dietanamase.keep.pl